November 29, 2015
בזמן האחרון אנחנו מקבלים פניות מהלקוחות שלנו, שהם לאו דווקא אזרחי ארה"ב, לגבי מסמכים שהבנק מבקש שיחתמו, וללא חתימתם, חשבונם יוקפא לאלתר.
אחד מהמסמכים שהובאו לידיעתנו נושא את הכותרת "הצהרה בדבר תושבות מס וויתור על סודיות" . נראה כי, מעבר למידע הטריביאלי שמבקשים מהלקוח למלא, שהוא בין היתר, שם, כתובת ומספר תעודת זהות, מורכב המסמך גם מסעיפים רבים נוספים בהם הלקוח מבקש לפרט:
- את האזרחויות השונות שלו ומספרי דרכון
- האם הוא עולה חדש
- האם הוא תושב מס במדינות אחרות ולפרט אותם
- הצהרה בדבר אזרחות ותושבות אמריקאית כולל האם הינו יליד ארה"ב
בסוף המסמך, על הלקוח להצהיר כי הוא מקיים את כל הנדרש מבחינת חובות הדיווח על החשבון הזה לרבות כל דין זר רלוונטי וכי הוא משלם את כל המיסים הנדרשים בהתאם לחוקי אותה מדינה זרה או משתתף בתוכנית של גילוי מרצון בה.
כמו כן, על הלקוח לוותר על סודיות המידע בקשר לחשבון ולהסכים ש:
- המידע בטופס יועבר לרשות המס בישראל אשר ייתכן שתעביר הלאה לרשויות זרות בהן הלקוח תושב או אזרח.
- הבנק יוכל למסור מידע בקשר לחשבון אם יתבקש לכך על ידי רשות מוסמכת לכך בישראל או בחו"ל.
מסתמנת כאן הגברת הילוך שעולה בקנה אחד עם התזכיר שיצא ב-16 למרץ 2015, מטעם בנק ישראל לידי התאגידים הבנקאיים בו מפורט בין היתר שורה של פעולות שעל הבנקים לנקוט מול לקוחותיהם, חדשים וקיימים, על מנת להיערך בצורה נאותה למאבק בהעלמות מס, בשים דגש על חבויות מס מחוץ למדינה בה נפתח החשבון, בין אם הלקוח תושב אותה מדינה ובין אם לאו.
המגמה של שיתוף פעולה בינלאומי במאבק בהעלמות מס מוצאת את ביטוייה גם בשורה של פעולות שנעשו משנת 2014.
ב-30 ליוני 2014, ישראל חתמה על הסכם עם ארה"ב ליישום FATCA. FATCA היא חקיקה אמריקאית המחייבת מוסדות פיננסים מחוץ לארה"ב למסור לרשות המסים האמריקאית מידע על לקוחות שהם אזרחי ארה"ב. מוסדות שלא משתפות פעולה עם החקיקה צפויות לסנקציות של ניכוי מס במקור של עד 30% על כל הכנסה שמגיעה למוסדות אילו שמקורה מארה"ב. יישום החוק צפוי להתחיל בספטמבר 2016.
על מנת להיערך להעברת המידע, מוסדות הפיננסים בישראל החלו כבר מזמן לנקוט באמצעים לאיסוף מידע מלקוחותיהם כדי לתעד מי מהם אזרחים אמריקאיים. כך שאם הינך אזרח אמריקאי וודאי התבקשת, או שתתבקש בקרוב, ע"י הבנק למלא טופס W9. בטופס זה עליך למלא את מספר הזהות האמריקאי שלך קרי Social Security Number (SSN) ופרטים מזהים נוספים למטרות מס. המידע הרלוונטי יועבר ל- IRS וייבדק על ידם.
ב-7 לספטמבר 2014, פרסמה רשות המיסים נוהל גילוי מרצון חדש אשר מטרתו לעודד ישראלים שעברו על החוק ולא דווחו כנדרש על כלל הכנסותיהם (כולל הכנסות שהפיקו מחו"ל), לבצע הליך של גילוי מרצון ובכך למנוע נקיטת הליכים פליליים נגדם. תוקפו של הנוהל החדש הינו עד ל-31 לדצמבר 2016. בנוסף לכך וכהוראת שעה נוספו עוד שני הליכים: האפשרות להגיש בקשה לגילוי מרצון בצורה אנונימית, ומסלול מקוצר שמטפל בבקשות לגילוי בצורה מהירה יותר, כאשר סך ההון הלא מדווח בבקשה אינו עולה על שני מליון ₪, וההכנסה החייבת במס בעקבותיה, אינה עולה על חצי מליון ₪. שני ההליכים האלה קיבלו הארכת זמן וכעת תוקפם הינו עד ליום 30 ביוני 2016.
כמו כן, ב- ב-27 לאוקטובר 2014, , ישראל הודיעה על מחויבותה להצטרף למנגנון רב לאומי לחילוף אוטומטי של מידע בנושא מס בין מדינות שמובילה ה-OECD וזאת עד לסוף 2018. התחייבות זו באה במסגרת מאמצי רשות המס בישראל להגברת האכיפה על דיווח ותשלום מיסים מצד תושביה ובייחוד באילו המחזיקים בחשבונות בנקים ובנכסים מניבי הכנסה בחו"ל. כך, צפויה להיווצר רשת גדולה של מדינות שיחליפו מידע ביניהם על בעלי חשבונות, במטרה להעמיק את גביית המסים מאנשים ומחברות שהחזיקו בכספים בלתי מדווחים. חשוב לציין כי בכל מקרה לא תהיה העברת מידע אם העברתו עלולה לפגוע בביטחון המדינה, בשלום הציבור או בביטחונו, בחקירה תלויה ועומדת או בעניין חיוני אחר של מדינת ישראל.
לאחרונה אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 207), התשע"ו–2015 , אשר כוללת בין היתר הוראות המאפשרות חילופי מידע וסיוע בין ישראל לבין מדינה אחרת שעמה יש אמנה למניעת כפל-מס או הסכם לחילופי מידע. ב-25 לנובמבר, 2015, ישראל הצטרפה לאמנה המולטילטרלית בדבר סיוע מינהלי הדדי בענייני מס והפכה בכך למדינה מספר 91 שחתומה על אמנה זו.
שורת הפעילות המתוארת ורבות שכנראה יתוספו לה, גורמים להידוק הכבל מסביב לאנשים שטרם דווחו על חשבונות ושילמו מיסים כנדרש מה בין בישראל ובין מחוצה לה. שעון החול מתקתק והזמן לגילוי מרצון מתחיל להתקצר. הזמן לפעול הוא עכשיו.
*כל האמור לעיל נאמר ללא כל התייחסות מעמיקה ובחינת נסיבות מקרה ספציפי ועובדותיו ואינו מהווה ולא יהווה בעתיד ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה ולא יהווה כל המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול עליו בלבד.
דייב וולף, שותף בכיר במשרד עו"ד דייב וולף ושות', הינו בעל רישיון עו"ד בישראל ובארה"ב, ומתמחה במיסוי האמריקאי והישראלי. מירית רייף , עו"ד בכירה במשרד, הינה בעלת רישיון עריכת דין ישראלי והסמכה לייצג בפני רשויות המס בארה"ב.
דייב וולף ושות' הנו משרד עורכי דין המתמחה במיסוי בינלאומי ובניהול תיקי הון והשקעות, עם משרדים בירושלים ,תל אביב ובניו-יורק ובהסכמי שיתוף פעולה עם משרדים בסין, לונדון ואמסטרדם.