ביטקוין ישראל (Bitcoin Israel)

 


January 14, 2014

שאלות ותשובות ביטקוין ישראל ?

ביטקוין Bitcoin, הוא מטבע דיגטלי וירטואלי המנוהל על ידי מערכת מבוססת קוד פתוח. שמאחוריו לא עומדת אף מדינה, חברה, בנק או ארגון.

מטבע דיגיטלי?

ביטקוין הוא מטבע וירטואלי, וקיים רק בצורת מספרים דיגיטליים. לכל מטבע יש מספר המזהה את המטבע והמשתמש המחזיק בו.

אז איפה הכסף שלי נשמר?

בקבצים דיגיטליים הנקראים "ארנקי ביטקוין", המכילים בעצם רצפי מספרים, המייצגים מספר מטבעות ביטקוין.

מה השווי האמיתי של ביטקוין?

אין למטבע שווי אמיתי, כמטבע דיגיטלי. אבל נכון לכתיבת מאמר זה הוא נסחר לפי שווי של -928 דולר אמריקאי למטבע ביטקוין. כלומר, מטבע ביטקוין בודד שווה מעל 3,000 ש"ח לרגע זה . 

מה אפשר לעשות עם זה?

ניתן לקנות מוצרים. אולם לא בכל בית עסק. ישנם בתי עסק מסויימים בעולם שהחליטו לאמץ את המטבע. נכון לעכשיו, יש מספר לא גדול של כמה אלפי חנויות, בתי מלון, אנשים פרטיים ונותני שירותים שמקבלים ביטקוין כאמצעי תשלום.

איך עסקה מתבצעת? איפה היא נרשמת?

מכיוון שמדובר במטבע שפרטי המחזיק בו אינם ידועים ואנונימים, במקרה של עסקה באמצעות מטבע הביטקוין לא יופיעו פרטי מחזיק המטבע, קרי מבצע העיסקה, אלא רק תוכן העסקה - כלומר, מטבעות שהחליפו ידיים מחשבון אחד לשני.

מאיפה נוצרים מטבעות ביטקוין? מי מדפיס אותם?

מטבע רגיל כמו שקל נשלט על ידי הבנק המרכזי, הלוא הוא בנק ישראל, שמכניס או מוציא כסף מהמחזור בהתאם לצרכי השוק. לביטקוין אין בנק מרכזי, ומטבעות חדשים נכנסים למחזור באמצעות "כרייה", כלומר, פעולה ממוחשבת שמתבצעת באמצעות פתירה של משוואות מורכבות שיוצרות לבסוף את הקוד היחודי והמוצפן של כל מטבע ביטקוין.בסופו של דבר, כל מחשב יכול "לכרות" מטבעות חדשים. 

האם יש הגבלה למספר מטבעות הביטקוין שניתן "לכרות"?

 עם הזמן, יש פחות ופחות מטבעות הזמינים לכריה. ב-2008 עד 2012, נכרו 10.5 מיליון מטבעות. בארבע השנים הבאות יהיה ניתן לכרות רק 5.25 מיליון מטבעות ביטקויון חדשים, וכמות המטבעות במחזור לא תוכל לחרוג לעולם מעבר ל-21 מיליון.

איך אפשר להשיג ביטקוין?

 יש כמה דרכים. מעבר ל"כריה", הדרך הנפוצה ביותר מבחינת צרכנים היא להחליף כסף "רגיל", למשל דולרים אמריקאיים או שקלים, תמורת ביטקוין באתרי בורסה דיגיטלית – בדומה להחלפת שקלים בדולרים בחנויות סחר חליפין או בבנק. בדיוק כמו בסחר חליפין של מטבעות זרים, לביטקוין יש שער חליפין עם כל המטבעות המובילים בעולם שעולה או יורד בהתאם לביקוש אליובנוסף, אם אתם מעוניינים ניתן לסחור במטבע ביטקוין, לדוגמא למכור את הרכב בעבור מטבעות ביטקוין כאמצעי תשלום.

מה היתרונות במטבע הביטקוין?

מטבע גלובלי, אנונימי ו-וירטואלי אותו ניתן להעביר מחשבון לחשבון בלחיצת כפתור בלבד, ללא עמלות או סחר חליפין. הוא גם עמיד לכאורה במשברים כלכליים של מדינה זו או אחרת. הוא גם אנונימי לחלוטין, ומאפשר לאנשים לפעול ללא פיקוח ממשלתי ולרכוש מוצרים ושירותים בצורה אנונימית.

מה החסרונות במטבע הביטקוין?

מטבע שאינו מתקבל בכל בית עסק בישראל, וירטואלי ועל כן פחות ממשי ממטבע פיזי, טרם הוכר ע"י בנק ישראל, כאמור בתגובת הבנק לעיל, ואינו מוכר ע"י גופים מוסדיים אחרים. סחר במטבע הביטקוין עלול להוות "פרצה" להלבנת הון ועל כן יש חשש רב להכיר בו למסחר.

האם זה חוקי בישראל?

נכון לעכשיו, אין חוק האוסר על שימוש ו/או מסחר בביטקוין ועל כן הינו חוקי.

מי המציא את ביטקוין?

רשמית, המצאת המטבע מיוחסת למתכנת יפני בשם סאטושי נאקאמוטו. אולם, באוגוסט 2008, המגזינים ניו-יורקר ופאסט קומפני זיהו שלושה מהנדסים – ניל קינג, ולדימיר אוקסמן וצ'רלס בריי – כמפתחים המקוריים של ביטקוין, על סמך בקשת פטנט שהגישו ואשר כללה טכנולוגיות הצפנה דומות לאלו של ביטקוין וביטויים דומים לאלו שהופיעו במסמך שהציג את המטבע. השלושה הכחישו נחרצות.

מהו מעמדו המשפטי של הביטקוין בישראל?

כאמור, הביטקוין אינו מהווה מטבע בהתאם לדיני מדינת ישראל, ולפיכך לא ניתן להחיל לגביו כיום את כללי איסור הלבנת הון, ורגולציות נוספות הקשורות בנותני שירותי מטבע. עם זאת, ייתכן והחוקים הרלוונטיים יתוקנו בעתיד.

האם יחול מס על עסקאות בביטקוין בישראל?

עסקאות בביטקוין חייבות במס, ככל עסקה אחרת. אולם ישנם מספר הבדלים. ראשית, עסקאות בביטקוין, כמו עסקאות במטבע חוץ, מחייבות תרגום לשקלים. שנית, לאור העובדה כי לא ניתן לאתר ולעקוב אחר כל עסקאה הנעשית באמצעות ביטקוין יש קושי לעקוב באופן יעיל וממצה אחר אותן עסקאות ולמסות אותן מה שמותיר "פרצה לגנבים".

האם יחול מס למוכר עקב עלית שער החליפין בעקבות מכירת ביטקוין בישראל?

הכוונה היא שאם לדוגמא בעת רכישת מטבע הביטקוין (ששויו הוא $928 נכון להיום) הדולר שווה 3.5 ש"ח ולאחר מכן עלה שער החליפין של הדולר וערכו בעת המכירה הוא 4 ש"ח, אזי שהפרשי שער החליפין האמורים יחשבו כרווחים עליהם יש לשלם מס הכנסה, זאת לפי חוות דעת מומחים שונים. המס שיחול על ההכנסה האמורה יהיה כפי שאנו ממסים הפרשי הצמדה.

אולם, אין זהו כלל גורף ולפי סעיף 9(13) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש) התשכ"א- 1961 (להלן: "הפקודה") במקרים מסוימים בהם יחיד קיבל הכנסה מעליית שער החליפין כאמור לעיל, אותו יחיד לא יחוב במס הכנסה ככל והתקיימו לגביו כל 3 תנאי הסעיף האמור לעיל. כאמור, עמידה ב-3 תנאיי הסעיף תפטור יחיד מתשלום מס הכנסה בשל רווחים שנצמחו מעליית שער החליפין.

ואלו הם תנאי הסעיף כדלקמן:

·         תנאי הראשון: הפרשי ההצמדה (הפרשי השער) אינם הפרשי הצמדה (הפרשי שער) חלקיים. תנאי זה מתקיים שכן עליית שער החליפין של הביטקוין אינו מהווה הפרשי הצמדה חלקיים, ראה לעניין זה תקנות מס הכנסה (קביעת הפרשי הצמדה חלקיים), התשס"ג- 2003.

·         תנאי שני: היחיד לא תבע ניכוי הוצאות ריבית או הפרשי הצמדה בשל הנכס.

תנאי שלישי: הפרשי ההצמדה אינם הכנסה לפי סעיף 2(1) לפקודה ("השתכרות או ריווח מכל עסק או משלח יד... או מעסקה או מעסק אקראי בעל אופי מסחרי")  ואינם רשומים בפנקסי חשבונותיו או חייבם ברישום כאמור.

חדשות המשפט בישראל- עידכונים

תביעה ייצוגית כנגד קבוצת הבינלאומי

קבוצת הבינלאומי (הבנק הבינלאומי, אוצר החייל ו-UBANK)גיבשו מדיניות לא לאפשר ללקוחות העברת כספים לצורך רכישת ביטקוין הם שלחו דרישה בכתב ללקוחות לא לבצע העברה לצורך  רכישת ביטקוין. לפי עמדת איגוד הביטקוין הישראלי, דרישה זו בלתי חוקית וכמה מלקוחות הבנק הבינלאומי מתארגנים כיום להגיש תביעה ייצוגית כנגד הקבוצה.

ישיבה עם ח"כ תמר זנדברג מסיעת מרצ

ביום 29.12.2013 נפגשו נציגי איגוד הביטקוין הישראלי עם ח"כ זנדברג. חברת הכנסת הביעה את רצונה לסייע לחברי האיגוד לפתור את הבעיות בתחום הביטקוין הלוטה בערפל בימים אלו. בין דרכי הפעולה שעלו בדיון, היו פניה רשמית לבנק ישראל לקבלת מידע על עמדתם והעלאת נושא הביטקוין לדיון באחת מוועדות הכנסת.

במסגרת מאמר זה פנינו לקבלת תגובת בנק ישראל ואיגוד הביטקוין הישראלי.

להלן עמדת איגוד הביטקוין הישראלי, מאת  מר רון גרוס, מיום 1.1.2014 כדלקמן:

"עמדתנו כאיגוד הביטקוין היא שמעמד הביטקוין באופן חוקי/מיסויי הוא כזה של כל מטבע אחר.

לפי חוות הדעת שהשגנו בנושא ממשרד רו"ח שטיינמיץ עמינח, שגורסת כי יש למסות את הביטקוין כעל כל מטבע אחר - לשלם מיסים על הכנסה שנמדדת בביטקוין, אבל לא למסות רווחי הון (אין בישראל מס על רווח הון ממט"ח). בנוסף, אין שום חוק האוסר על השימוש או המסחר בביטקוין, ולכן השימוש בו חוקי.

מבחינת עמדת הרשויות:

1.       בנק ישראל התבקש בתחילת השנה, ע"י הבנקים וחברות שונות, לתת דעתו על האופן בו יש לעשות רגולציה על הביטקוין. הוא ענה שבינתיים אין לו דעה בנושא, והוא לא מתכוון לאסור על בנקים להשתמש במטבע, אבל גם לא מתכוון להכריח בנקים לאפשר עבודה עם המטבע. בפועל עמדה זו בעייתית כיוון שהבנקים חוששים מאיסורי הלבנת הון שונים, גם כאלה שאינם רלוונטים לנושא, וכמדיניות הפחתת סיכונים הם לא נוגעים במטבע ודוחים כל עסקה ש"מריחה" מביטקוין.

2.       רשות המיסים הצהירה כבר באופן כללי שהיא מתכוונת למסות את הביטקוין, אבל לא פירטה מעבר לכך.

3.       אנחנו עובדים על השגת הצהרות יותר מפורטות מגורמים רשמיים שונים, ראה פגישה שנערכה בנושא השבוע עם ח"כ תמר זנדברג".

להלן עמדת בנק ישראל, מאתמר יואב סופר, ממלא מקום הדובר של בנק ישראל, מיום 1.1.2014, כדלקמן:

"בנק ישראל עוקב אחר ההתפתחויות העולמיות בתחום בדגש על צעדי מדיניות ורגולציה, ובוחן את הצורך בהסדרה מסוג כזה או אחר לגבי מטבעות אלקטרוניים, וירטואליים ודומיהם".

*כל האמור לעיל נאמר ללא כל התייחסות מעמיקה ובחינת נסיבות מקרה ספציפי ועובדותיו ואינו מהווה ולא יהווה בעתיד ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה ולא יהווה כל המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול עליו בלבד.