April 10, 2014
נכתב ע"י עוה"ד דייב וולף ומירית רייף ממשרד עו"ד הכהן וולף
מהו ה- FATCA?
The Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)חוקק בשנת 2010. חוק זה הוא התפתחות חשובה ומהווה חלק ממאמצי ארה"ב להיאבק בהעלמת מיסים של אזרחיה שבבעלותם חשבונות והשקעות מחוץ לארה"ב (להלן: "חשבונות זרים").
מה כוונת ה-FATCA?
בעקבות FATCA מוסדות פיננסים מחוץ לארה"ב כגון: בנקים, קרנות פנסיה וחברות ביטוח (להלן: "מוסדות פיננסים זרים") נדרשים לדווח לרשות המיסים האמריקאית, (IRS), על כל החשבונות אצלם אשר בבעלות אזרחים אמריקאיים ו/או של חברות, נאמנויות וכו' זרות אשר אזרחים אמריקאיים בעליהן.
ומכאן שאם הינך אזרח אמריקאי או בעל גרין קארד, להלן ("אמריקאי") ואתה בעל חשבון בישראל ולא דיווחת עליו ו/או שילמת בגינו מס ל-IRS, אזי כדאי שתיקח בחשבון שבעתיד פרטי אותו חשבון יועברו לידיעת ה- IRS מהמוסד הפיננסי בו אתה מחזיק בחשבון זה.
מהי חובת הדיווח וחובת תשלום המס, ע"פ הדין המקומי בארה"ב?
לפי הדין בארה"ב חבות המס הינה פרסונאלית, כלומר אזרח אמריקאי חייב לשלם מס על כל הכנסותיו בעולם באשר הן, כל זאת מתוקף היותו אמריקאי ללא קשר למקום מגוריו. משמע שכל אמריקאי חייב להגיש דווח שנתי לרשות המס בארה"ב (טופס 1040) ולשלם מס על הכנסותיו הכלל עולמיות.
בנוסף במקרה בו סך כל הכספים, בכל החשבונות הזרים, עולה על 10,000$ בשנה, גם אם רק ליום אחד בשנת המס, על אותו אמריקאי להגיש דווח ל- IRSעל כל אותם חשבונות זרים שבבעלותו בדומה להצהרת הון (להלן: "חובת הדיווח"). את חובת הדיווח יש לקיים באמצעות מילוי טופס בשם FBAR(Foreign Bank Account Report) בטופס זה יש למלא את פרטיהם של כל החשבונות הזרים בבעלות אזרח אמריקאי או בעל יפוי כוח או מורשה חתימה כולל קרנות פנסיה, קרן השתלמות וכל הכנסה אחרת שמקורה במוסד פיננסי מחוץ לארה"ב (להלן: "חשבונות פיננסיים זרים"). החל מיום 01.07.2013 חובה להגיש את מסמך ה- FBAR בצורה אלקטרונית בלבד וזאת עד ל - 30 ביוני של שנת המס שלאחר מכן.
טופס נוסף שנוצר בעקבות כללי ה-FATCA הוא טופס מס' 8938, אותו יתבקש למלא רק אזרח אמריקאי שיש לו נכסים זרים (כולל זכויות בחברות זרות) כל זאת בשווי מצטבר העולה על 50,000$. יש להגיש טופס זה יחד עם דוח המס השנתי - טופס מס' 1040(להלן:"חובת הדיווח השנתית").
מהם ההשלכות של אי ציות לחובת הדיווח?
אי ציות לחובת הדיווח מהווה עבירה פלילית בנוסף להיותה עבירה אזרחית ע"פ הדין האמריקאי. הקנסות האזרחיים יכולים להיות גבוהים מאוד לדוגמא, הקנס האזרחי במקרה בו נתגלתה כוונת תחילה לאי הגשת ה- FBAR יכול להגיע לסכום של 100,000$ או תשלום 50% מהיתרה הכוללת בחשבון הזר לכל שנה של הפרה.
העונשים הפליליים יכולים להיות קשים גם כן, אזרח אמריקאי שלא מקיים את חובת הדיווח ולא מגיש FBAR כפוף לתקופת מאסר של עד 10 שנים וקנס פלילי של עד 500,000$.
כמו כן, אזרח אמריקאי שלא מקיים את חובת הדיווח השנתית, ע"י אי הגשת דו"ח מס הכנסה כאמור לעיל, כפוף לתקופת מאסר של עד שנה ולקנס של עד 100,000$.
במידה והינך אזרח אמריקאי בעל יפוי כוח ו/או זכות חתימה בחשבון של אדם אחר, האם חלה חובת הדיווח ותשלום מס על חשבון זה?
כאמור לעיל, כדי לקיים את חובת הדיווח עליך למלא בטופס ה- FBAR את כל פרטי החשבונות הפיננסיים הזרים שבבעלותך, אולם לא רק, אלא גם חשבונות פיננסיים זרים בהם יש לך יפוי כוח ו/או שהינך מורשה חתימה בהם והינם בבעלות אדם אחר, כל זאת גם אם אין לך עניין אישי בחשבון זה. לדוגמא: חשבון משכנתא, קרנות נאמנות, חשבון נאמנות של עו"ד, תכנית פנסיה. חשוב לציין שמדובר בדוח דווח בלבד, לא תחוייב בתשלום מס על חשבונות שאין לך בעלות בהם ו/או כל עניין כספי.
במידה והינך אזרח אמריקאי המתגורר בישראל ומעולם לא דיווחת על הכנסותייך בעולם ו/או על חשבונות פיננסים זרים ל- IRS מדוע ה- FATCA צריך להשפיע עלייך עתה?
בהתאם ל- FATCA חובת הדיווח מוטלת על מוסדות הפיננסיים הזרים למסור מידע על החשבונות בבעלות אזרחי ארה"ב. כך שהמידע בגין הכנסותייך ו/או כל החשבונות הפיננסיים הזרים שבבעלותך או שהינך בעל יפוי כוח או מורשה חתימה בהם, יועברו בעתיד ל-IRS.
האם הבנק יכול לדווח ל-IRS על חשבון הבנק שלי מבלי לקבל את הסכמתי?
הבנקים בודקים במאגר לקוחותיהם מיהם אזרחים אמריקאים אם על ידי בדיקת מסמכי פתיחת החשבון ואם על ידי בדיקת תעודת הזהות של לקוחותיהם שם יתועד מקום מוצאם (רלוונטי לגבי לקוחות שנולדו בארה"ב). יש לציין כי מוסדות הפיננסים בישראל החלו כבר מזה כשנתיים לנקוט באמצעים לאיסוף מידע מלקוחותיהם כדי לתעד מי מהם אכן אזרחים אמריקאיים.
כך שאם הינך אזרח אמריקאי וודאי התבקשת, או שתתבקש בקרוב ע"י הבנק למלא טופס W9. בטופס זה תתבקש למלא את מספר הזהות האמריקאי שלך קרי Social Security Number(SSN) ופרטים מזהים נוספים למטרות מס. המידע הרלוונטי יועבר ל- IRS וייבדק על ידם.
במידה ותסרב למלא את טופס ה- W9 המוסד הפיננסי הזר, בו מצוי חשבונך, עלול להקפיא את כל חשבונך עד להודעה חדשה ובכך למנוע ממך לבצע בו כל פעולה.
אולם לא בכך תמו הסנקציות, ייתכן כי ה- IRS אף ידרוש בעתידמהמוסד הפיננסי הישראלי, בו מצוי חשבונך, מידע בנוגע לחשבונות של אזרחים אמריקאיים שלא נתנו הסכמתם להעברת המידע, כלומר שלא חתמו על טופס W9(זאת כפי שנעשה בשוויץ בהתאם לסעיף 3 וסעיף 5 להסכם בין שוויץ וארה"ב שמטרתו שיתוף פעולה בכדי להקל על יישום כללי ה- FATCA).
חשוב לציין כי לעת עתה מדובר על העברת מידע הנוגע רק לכספים, בכל החשבונות הפיננסיים הישראלים, של אזרחים אמריקאיים משנת 2014 בלבד. אך ייתכן ובעתיד תחת הסכם נפרד יתבקשו המוסדות הפיננסיים הישראלים להעביר ל- IRS מידע בנוגע לשנים שלפני 2014, כפי שנעשה בשוויץ (שם התבקשו המוסדות הפיננסים להעביר מידע על חשבונות של אמריקאיים החל משנת 2008).
מתי בדיוק הבנקים בישראל ידווחו על החשבון שלי?
בישראל טרם נחתם הסכם מול ה- IRS המכפיף את המוסדות הפיננסים בישראל לכללי ה- FATCA. אולם, נעשים מאמצים לקדם עניין זה מצד שני הצדדים וסביר להניח כי בקרוב מאוד ייחתם הסכם מעין זה בין רשויות המס בישראל לבין ה- IRS והחלת כללי ה- FATCA על אמריקאים אזרחי ישראל תקבל תוקף חוקי. בינתיים, מועד מסירת המידע ע"י המוסדות הפיננסיים הישראלים ל- IRS נקבע ליום 01.07.2014 (להלן: "היום הקובע") כפי שהורה בנק ישראל.
החל מהיום הקובע יתבקשו כל המוסדות הפיננסים בישראל להעביר ל- IRS מידע על אזרחים אמריקאים שיש להם חשבונות בנק במהלך שנת 2014.
איך אני יכול לתקן מצב כזה בו לא קיימתי את חובותי בהתאם לאמור לעיל?
ישנן מספר אפשרויות , כאשר שתי האפשרויות העיקריות הן הגשת בקשה לגילוי מרצון במסגרת תוכנית Offshore Voluntary Disclosure Program(להלן: "תוכנית הגילוי מרצון") או השתתפות בתוכנית Streamlined Filing Compliance Procedure למי שאזרח אבל אינו תושב ארה"ב (להלן: " המסלול הישיר").
· תכנית הגלוי מרצון הינה תוכנית המאפשרת לאזרחים אמריקאיים שהפרו את חובתם בהתאם לאמור לעיל לגלות מרצונם מידע ל- IRS לגבי כל החשבונות הזרים שלהם ועל הכנסותיהם שלא דווחו עד כה. התקופה בגינה ניתן לדווח במסגרת תוכנית הגילוי מרצון היא עבור שמונה שנות המס האחרונות (כעת התקופה הרלוונטית הינה שנים 2005 ועד 2012 כולל) עליהן לא דיווחו ולא שילמו מס כחוק. על המשתתף להגיש בין היתר, דוחות מס שנתיים (טופס 1040) וטפסי FBAR לשמונת השנים האחרונות בהן לא דווחו הכנסותיו ולא שולם בגינן מס.
במסגרת התוכנית יתבקש מגיש הבקשה לשלם ל- IRSא ת כל מס ההכנסה בו התברר כי הוא חייב בתוספת ריבית והצמדה בתוספת 20% קנס על המס וכן וקנס על אי הגשת טפסי ה- FBAR. קנס ה-FBAR קבוע מראש והינו :5 %/ 12.5 % / או 27.5 % תלוי במקרה עצמו. הקנס נלקח מהשנה עם היתרה המצטברת הגבוהה ביותר במהלך התקופה של הגילוי מרצון (שמונת השנים האחרונות). תוכנית הגילוי מרצון מונה מספר שלבים ויכולה להימשך כשנתיים עד לקבלת הסכם סופי מול ה- IRS בנוגע לחבות המס של מגיש הבקשה ולסגירת התיק.
בנוסף לחבות המס הפדראלית ישנן מדינות שיש בהן גם חבות מס מדינתית ולכן יש לבדוק האם חלה על המשתתף החובה לתקן גם דוחות המס מדינתיים, לכלול בהם את ההכנסה מחוץ לארה"ב, ולשלם את המס בהתאם.
· המסלול הישיר הינו תוכנית המיועדת אך ורק לאזרחים אמריקאיים שאינם תושבי ארה"ב לפחות מיום 1.1.2009 ואשר לא קיימו את חובת הדיווח השנתית שלהם משנת מס 2009. לפי המסלול הישיר על מגיש הבקשה להגיש דוחות מס שנתיים, טופס 1040, למשך שלוש שנים אחורה וטפסי FBAR למשך שש שנים אחורה. במידה וה- IRS מאשר את הבקשה אזי מגיש הבקשה לא ישא בעונשים ו/או וקנסות וזאת בהתקיים תנאים נוספים שאינם מהווים רשימה סגורה כהגדרתם על ידי ה-IRS.
מה עליי לעשות עכשיו?
אזרחי ארה"ב עם חשבונות זרים שלא דווחו מתבקשים לפנות לקבלת ייעוץ משפטי וחוות דעת ביחס לאפשרויות השונות הקיימות להם.
דייב וולף, עו"ד אמריקאי וישראלי, הינו שותף במשרד הכהן וולף, וראש מחלקת המיסים במשרד. בנוסף לכך הוא חבר בועדות משנה מטעם לשכת עוה"ד האמריקאית בנושא FATCA וה-FBAR.
מירית רייף הינה עו"ד בכירה במשרד ועובדת יחד עם דייב במחלקת המיסים.
משרד עו"ד הכהן וולף מתמחה במיסוי אמריקאי, נדל"ן, וחוזים מסחריים ובעלי משרדים בירושלים, תל אביב, נו-יורק, וסין.